Menu

dag van de stilte

Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.

Vier met ons het lustrum van de Dag van de Stilte op zondag 25 oktober 2015 ! De Dag van de Stilte is een jaarlijks terugkerende themadag, dit jaar voor de vijfde keer, op de laatste zondag van oktober als de zomertijd overgaat in de wintertijd. We hebben dan één uur extra.

Doel van de Dag van de Stilte is om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Verspreid over Nederland worden vele activiteiten rond het thema stilte georganiseerd. Vorig jaar waren dat onder andere: Stiltewandelingen, stiltevieringen in kerken en tempels, lezingen, schrijfworkshops, meditatiesessies, concerten, proeverijen, sportieve en kunstzinnige activiteiten, mindfulness trainingen en stiltewerkvormen voor kinderen…..

Waarom is stilte belangrijk? In onze dynamische maatschappij hebben veel mensen het druk. We hebben veel bezigheden en veel keuzemogelijkheden. Maar we hebben van tijd tot tijd ook behoefte aan rust en stilte, tijd om even afstand te nemen en te ontspannen. Tijd om tot ons zelf te komen en te merken wat we écht belangrijk vinden in ons leven.

Ook tijdens en dankzij activiteiten is het mogelijk stilte te ervaren. Bij het luisteren naar muziek, bij een kanotocht, tijdens schilderen, het doen van yoga, bij tuinieren, fietsen, bij het lopen, joggen in de natuur…

Dag van de Stilte:

een oproep om een stilteactiviteit te organiseren aan iedereen die de stilte een warm hart toe draagt. Een grote, kleine, kort of lange, een binnen- of buiten activiteit, voor een ieder naar vermogen en belangstelling

een oproep aan iedereen om aan een georganiseerde stilteactiviteit deel te nemen.

Comité van Aanbeveling

Een Comité van Aanbeveling steunt het initiatief.

Hella van der Wijst (o.a. ex presentatrice van KRO’s programma De Wandeling),

Herman Wijffels (o.a. hoogleraar duurzaamheid en co-voorzitter van World Connectors),

Thom Breukel (o.a. schrijver van de Stilteatlas en Stil Amsterdam),

Joke Hermsen (filosofe en schrijfster van o.a. Stil de Tijd),

Matthijs Schouten (ecoloog en filosoof in dienst van Staatsbosbeheer en bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie op de universiteit van Wageningen en schrijver van diverse boeken).